Onze impact in 2022

Op weg naar een duurzame toekomst

Samen naar een duurzame toekomst

Eindelijk openden in 2022 steeds meer landen hun grenzen. Hierdoor konden wij onze partnerorganisaties weer bezoeken en mensen in binnen- en buitenland in het echt ontmoeten. Daar werden we meer dan ooit geconfronteerd met de uitdagingen waartegen zij strijden; zoals gevolgen van de coronacrisis, de hoge inflatie en de effecten van klimaatverandering.

Met veel waardering kijk ik terug op het afgelopen jaar waarin zij zich staande hielden en de dagelijkse problemen aanpakten. Trots ben ik op mijn collega’s, actief in 22 landen, die onze partners ondersteunen met de beste oplossingen die zo hard nodig zijn: voor nu en vooral voor een duurzame toekomst.

Lidwien Schils
Managing Director Rabo Foundation
Lidwien Schils

Onze impact

In Nederland zetten sociaal ondernemers de standaard voor de toekomst

In Nederland neemt het aantal sociaal ondernemers jaarlijks toe, zo ook in 2022. En een groot aantal schaalt verder op en weet hierdoor nog meer mensen te bereiken. Misschien wel omdat Nederlandse sociaal ondernemers hun organisaties professioneler dan ooit hebben ingericht, zoals de jongste European Social Enterprise Monitor concludeerde.  

Dit ondanks de uitdagingen waarmee ondernemers in Nederland geconfronteerd werden. Zoals de nasleep van de coronapandemie, maar ook de hoge inflatie, een grondstoffentekort en gestegen energieprijzen. Gelukkig zien we dat er steeds meer aandacht komt voor duurzame en sociale producten. Hier liggen volop kansen voor sociaal ondernemers. Zij zijn de koplopers in de transitie naar een sociale en duurzame economie.

Wij versterkten sociale ondernemingen met financiering en ons netwerk. Om ondernemers vooruit te helpen, verstevigden we ook onze samenwerking met lokale banken en trokken we op met het Startup en Scale-up Team en de Circulair Ondernemen Desk van Rabobank.

 

Social Capital biedt uniek circulair arbeidsproces

De uitdaging
Voor veel mensen met een zichtbare of onzichtbare arbeidsbeperking is het moeilijk om werk te vinden en behouden. Dat geldt vaak ook voor vluchtelingen en mensen met een uitdagende achtergrond zoals ex-gedetineerden of ex-verslaafden.

De oplossing
Social Capital biedt deze mensen een baan én begeleiding. Dit bedrijf is in 2020 gestart door sociale ondernemingen Happy Tosti en Milieuwerk in samenwerking met Heineken Nederland. Social Capital kent een unieke aanpak: mensen komen er in dienst, worden begeleid door een jobcoach en opgeleid op een aantal vaste locaties. De vervolgstap is detachering naar andere bedrijven. Soms blijven ze daar werken of ze gaan weer aan de slag op één van de eigen locaties van Social Capital.

De rol van Rabo Foundation
De missie van Social Capital past bij ons doel om voor iedereen de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Daarom financierden we Social Capital in 2020 voor een goede start. In 2022 deden we dat weer zodat Social Capital kon opschalen naar meer locaties.

Internationaal spelen kleinschalige boeren een cruciale rol in de voedselzekerheid

Hier maken we het verschil

Buiten Nederland zijn we actief in landen met veel kleinschalige boeren in een achtergestelde positie. Dáár kunnen we de grootste positieve verandering bereiken. Je vindt ons in maar liefst 22 landen op 4 continenten.

Europa

Nederland

Azië

Cambodja
Filipijnen
India
Indonesië
Sri Lanka
Vietnam

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.

Afrika

Ghana
Ivoorkust
Kenia
Oeganda
Rwanda
Tanzania

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur.

Latijns-Amerika

Bolivia
Brazilië
Colombia
Ecuador
Mexico
Nicaragua
Peru

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur.

Internationaal zetten we ons in voor de kleinschalige boeren die aan de basis staan van de voedselketen. Zij produceren maar liefst een derde van het wereldvoedsel en spelen dus een grote rol bij het voeden van de groeiende wereldbevolking. Onze steun is erop gericht dat zij een hogere en eerlijke prijs krijgen voor hun producten. En dat zij hun oogst duurzaam kunnen verbeteren en zo hun inkomen op de lange termijn veilig kunnen stellen. Dit zien wij als de bouwstenen voor een beter leven.

In 2022 groeide onze focus om kleinschalige boeren weerbaarder maken tegen de negatieve effecten van klimaatverandering. Extreme droogte en hevige regenval beïnvloeden steeds meer hun oogst en daarmee hun toekomst.

Afrika maakt zich klimaatweerbaarder

Na de pandemie werden boeren in Afrika in 2022 hard geraakt door de oorlog in Oekraïne. Kleinschalige boeren in Afrika importeren namelijk zeker de helft van hun granen en kunstmest. Hierdoor steeg de inflatie en ervoeren ze sterke prijsschommelingen van hun producten.

Daarbij komen nog eens de effecten van klimaatverandering. In Oost-Afrika was er extreme droogte waardoor oogsten mislukte en veel vee stierf. Kenia kende zelfs de droogste periode in veertig jaar. West-Afrika ging juist gebukt onder hevige regenval en overstromingen.

Onze focus lag vorig jaar dan ook op het stimuleren van klimaatslimme landbouw om boeren klimaatweerbaarder te maken. Daarom ondersteunen we steeds vaker innovatieve samenwerkingen. Zoals die met Kaderes, Achmea Foundation en het Acorn-platform van Rabobank. Boeren steunen we hiermee duurzaam met een combinatie van langdurige financiering, stimulering van klimaatslimme boslandbouw (agroforestry) en extra inkomsten uit de verkoop van opgeslagen CO2 in bomen.

Boslandbouw in Tanzania

Kaderes ondersteunt koffieboeren in Tanzania met klimaatslim ondernemen

De uitdaging
Door armoede bewerken Tanzaniaanse koffieboeren hun grond met niet-duurzame landbouw. Dit verergert de gevolgen van klimaatverandering en de kwaliteit van de koffiebonen. Hierdoor worden hun opbrengsten lager, met meer armoede tot gevolg.

De oplossing
Onze partner Kaderes ondersteunt koffieboeren bij het omschakelen naar boslandbouw; het planten van voedsel- en schaduwbomen tussen de koffiebomen. Met deze aanpak verbetert de bodemkwaliteit, de kwaliteit van koffiebonen én het inkomen van de boer. Via het Acorn-platform wordt de opgevangen CO2 verkocht en ontvangen boeren ook extra inkomsten. Dit draagt bij aan voedselzekerheid met meer koffie van betere kwaliteit.

De rol van Rabo Foundation
Rabo Foundation en Achmea Foundation financierden gezamenlijk het boslandbouwcentrum van Kaderes. Vanuit het centrum zal worden samengewerkt met 4.500 boeren. Het project sluit hiermee naadloos aan bij de kerndoelen van Rabo Foundation om klimaatslimme landbouw en sterkere waardeketens te stimuleren.

Latijns-Amerika zet in op duurzame groei

In Latijns-Amerika werken we veel samen met cacao- en koffieorganisaties. Zij werden in 2022 naast klimaatverandering ook geconfronteerd met de langetermijneffecten van de coronapandemie. Zo zagen koffiecoöperaties de koersen – en dus hun verdiensten – scherp dalen. Cacaoboeren kampten met te weinig arbeidskrachten waardoor cacaoplanten onjuist werden bemest, wat leidde tot meer gewasplagen en slechte cacao. Bovendien zorgde meer chemische gewasbestrijding dat import van veel cacao door kopers werd afgewezen onder EU-wetgeving.

We steunden deze koffie- en cacaoboeren met extra technische assistentie. Daarnaast focussen we in deze regio op klimaatslimme projecten die het leven en inkomen van boeren verbeteren en de kwaliteit van ecosystemen verhogen. Zo financieren we boerenorganisaties die diversifiëren in gewassen. Het meest trots zijn we op creatieve projecten die meerdere problemen oplossen. Zoals in Lambayeque in het noorden van Peru. Daar schakelden boeren over van rijst naar bonen voor hogere opbrengsten en een betere invloed op het milieu.

Overstap naar nieuw gewas in Peru

Met APRODES worden rijstboeren in Peru klimaatslimme bonenboeren

De uitdaging
Rijstboeren in Lambayeque aan de noordkust van Peru leven in grote armoede. De grond levert door watertekorten steeds minder rijst op. Hun situatie zelf veranderen is moeilijk, omdat het ontbreekt aan technische kennis en toegang tot financiering. 

De oplossing
Met de overstap naar bonenteelt verhogen boeren hun inkomen, verbruiken ze minder water en verbeteren ze de bodemkwaliteit. Projectpartner APRODES ondersteunt hen met bonenzaad van betere kwaliteit, technische assistentie en de verkoop van bonen op de lokale markt.

De rol van Rabo Foundation
We verstrekten financiering aan APRODES. Hiermee produceren zij hoogwaardig bonenzaad, bieden ze technische ondersteuning en betalen ze boeren vooruit. Vijftig boeren werken inmiddels succesvol samen van APRODES.

Azië, het continent van uitersten

Klimaatverandering blijft een grote uitdaging in Azië. Van droogte in Indonesië tot overstromingen in Cambodja en tyfoons in Vietnam. Daarom zetten wij ons in om boeren weerbaarder te maken tegen de effecten van klimaatverandering. En dat doen we steeds vaker in afgelegen regio’s.

In Indonesië groeide ons portfolio naar meer dan dertig partners. Daar investeerden we in de productie van biologische koffie in Aceh, rubber in Kalimantan, visvangst in Sulawesi en de oogst van nootmuskaat en cacao in West-Papua.

In India werd 2022 gekenmerkt door onze steeds grotere rol als ondersteuner van agtechs die zich inzetten voor kleinschalige boeren. Ook grote reguliere banken in de landen waar we werken durven daardoor vaker agtechs en boerencoöperaties te financieren.

Trots zijn we dan ook op samenwerkingen waarmee we op economisch en ecologisch vlak impact realiseren. Met als uitschieter de samenwerking met IKEA Foundation en vier Indiase banken, met grootschalige steun voor klimaatslimme projecten van en voor vrouwelijke boeren.

Klimaatslimme boeren in India

IKEA Foundation en Rabo Foundation staan garant voor vrouwelijke boeren

De uitdaging
Een derde van de kleinschalige boeren in India is vrouw. Helaas hebben zij een achtergestelde positie en komen moeilijk aan financiering. Die hebben zij hard nodig om hun boerderijen klimaatslim in te richten tegen de toenemende impact van klimaatverandering en om hun inkomen veilig te stellen.

De oplossing
Financiering voor 159.000 kleinschalige, voornamelijk vrouwelijke boeren, via vier lokale banken. Hiermee kunnen zij zich wapenen met klimaatslimme technologieën, zoals de inzet van koelcellen en slimme irrigatiesystemen op zonne-energie.

De rol van Rabo Foundation
Samen met IKEA Foundation hebben wij een fonds ter waarde van 8 miljoen euro opgezet. Daarmee staan we garant voor leningen van vier grote Indiase banken aan kleinschalige vrouwelijke boeren ter waarde van ongeveer 55 miljoen euro. Zo kunnen we klimaatslimme landbouw aanjagen en het inkomen op de lange termijn veilig stellen.

Jaarrekening

Met onze projectpartners werken we wereldwijd aan blijvende positieve verandering. Dat kunnen we doen door de jaarlijkse financiële bijdragen die we ontvangen van Rabobank, Rabo-medewerkers, particulieren en bedrijven. Ruim 4.000 medewerkers van Rabobank zijn donateur.

Rabo Foundation verstrekte 48 miljoen euro in 2022. Dat is ruim 8 miljoen euro meer dan in 2021. Het totaalbedrag verstrekten we in de vorm van leningen, donaties en garanties aan 400 organisaties in 22 landen.

87% van de toekenningen ging naar producentenorganisaties en spaar- en kredietcoöper­aties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In totaal ging het om een financiële bijdrage van 41,6 miljoen euro (2020: 36 miljoen euro).

13% van onze toekenningen ging naar sociale onder­nemingen in Nederland. Een totaalbedrag van 6,4 miljoen euro (2020: 4,7 miljoen).